You need to upgrade your Flash Player


Albania
Andora
Austria
Bielarusia
Belgia
Bosnia
Bulgaria
Cehia
Croatia
Danemarca
Elvetia
Estonia


Finlanda
Franta
Germania
Grecia
Islanda
Irlanda
Italia
Muntenegru
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Luxembourg


Macedonia
Malta
Moldova
Marea Britanie
Monaco
Norvegia
Olanda
Polonia
Portugalia
Romania
Rusia
San Marino

Serbia
Slovacia
Slovenia
Spania
Suedia
Turcia
Ucraina
Ungaria
Vatican

 
Pentru Femei:
StarLady.ro este un site dedicat in exclusivitate femeilor. Afla sfaturi privind problemele de sanatate, diete sau sfaturi pentru relatii precum si mici trucuri si ghiduri despre machiaj si imbracaminte.

Home Statiuni Balneoclimaterice Baile Sarate Turda
Baile Sarate Turda Email

Statiunea Balneoclimaterica Baile Sarate Turda:


Statiunea Balneara Baile Sarate Turda este situata intr-o zona depresionara, la o altitudine de 360 de metri, intr-o zona inconjurata de paduri in partea estica a munincipiului Turda, la 30 de kilometric de munincipiul judetului Cluj Napoca.

Situarea Statiunii Balneoclimaterice Baile Sarate Turda intr-o zona cu climat sedativ cu temperature medii anuale de 9 grade Celsius si temperature medii in luna iulie de 20 de grade, impreuna cu relieful silvic al zonei a creat un cadru ideal pentru tratamentele medicale din aceasta statiune balneara.

Procesele de carstificare a masivului de sare, alunecarile de teren si exploatarea sari din apropierea localitatii Turda a dus la formarea in timp  a unor lacuri pe fostele ocne de sare. Aceste lacuri sunt folosite ca tratamente terapeutice pentru diverse afectiuni.

Statiunea balneoclimaterica Baile Sarate Turda a fost asadar construite pe baza acestor lacuri sarate, dar si pe baza a diferitor alti factori terapeutici cum ar fi: namolul sapropelic fosil extras din lac, de sub stratul de aluviuni, un bioclimat de crutare si nu in ultimul rand apele minerale cu compozitii chimice clorurate si sodice, care provin din lacurile sarate aflate in statiune.

Cele mai importante lacuri din Statiunea balneoclimaterica Baile Sarate Turda sunt, Lacul Roman, care mai este denumit si ca strand. Lacul roman are o adancime de 14,2 metri. Lacul Privighetorii care ocupa 0,04 ha si are 14 metri adancime. Lacul Tarzan, supranumit si “Lacul fara fund”are o suprafata de 0.40 ha si o adancime de 19 m. Nu in ultimul rand, Lacul Csiky, care este cel mai mare lac antropogen din Transilvania, cu o suprafata de 0.60 ha si 5 metri adancime.

Statiunea Balneara Baile Sarate Turda este renumita pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatismale, degenerative, neurologice periferice, posttraumatice, cardiovasculta sau afectiuni reumatismale abarticulare. Instalatiile de tratament utilizate la statiunea balneara Baile Sarate Turda pot fi de urmatoarele feluri: instalatii pentru electroterapie, masaj medical, instalatii cu bai calde sau apa sarata, ungeri cu namol rece sau bazine cu apa sarata in aer liber. Contraindicatii medicale: boli ale sistemului circulator si boli infectioase de orice tip.

Salina Turda

Istoric Statiunea Baile Sarate Turda :

Prima atestare documentara a orasului Turda a fost gasita in anul 1705, iar orasul a fost creat prin repetate procese de integrare a unor asezari mai mic medieval.  Dar orasul Turda nu a fost prima data cand oameni s-au asezat aici. Asezarea peste care a fost construita microstatiunea Turda a fost numita Potaisa in epoca romana. Aceasta zona a atras intotdeauna oameni datorita salinelor si posibilitatea exploatarii sarii.

In zona microsatinuii balneoclimaterice Baile Sarate Turda au fost descoperite peste 15 lacuri antroposaline. Aceste lacuri au rezultat din vechile exploatari saline ale romanilor sau din perioada medievala care de-a lungul timpului a fost umpluta cu apa.

Statiunea Balneara Baile Sarate Turda este cunoscuta ca microstatiune din anul 1837 dar forma actuala a statiunii s-a conturat in perioada interbelica si se datoreaza doctorului Jozef Hanko si farmacistului Velitis care au descoperit proprietatile terapeutice ale acestor ape sarate.

Perioada interbelica a marcat inceputul constructiei amenajarilor din Statiunea Balneoclimaterica Baile Sarate Turda. Primele constructii au fost facute din lemn, iar in urmatorii 50 de ani ai secolului XX, datorita privatizarii complexului a crescut rata dezvoltarii statiunii.

In prezent Baile Sarate Turda este o statiune balneoclimaterica renumita in Romania datorita proprietatilor terapeutice ale apelor sarate. Complexul balnear are o capacitate de 8.000 de persoane si este folosit la tratarea diferitelor tipuri de afectiuni si este functional pe toata perioada anului.

Obiective Turistice Cheile Turzii

Obiective Turistice din Baile Sarate Turda:


-    Salina Turda este situate in partea de nord-est a orasului Turda si se intinde pe o suprafata de 45 km2 si a fost declarata “mina muze” si este constituita dintr-o serie de galerii.
-    Castrul Roman este cel mai important monument arheologic al Potaissei. Ruinele castrului legiunii a V-a a ramas in picioare pana in evul mediu.
-    Muzeul de istorie este un centru pentru pastrarea si ocrotirea acestei zone bogate in vestigii arheologice. Obiectivul archeologic principal al acestui oras este castrul Legiunii V Macedonica pe baza carouia s-au facut cercetari sistematice care au dus la decoperirea a peste 30.000 de piese de patrimoniu.
-    Cheile Turzii reprezina cea mai cunoscuta forma de relief de acest tip din Muntii Apuseni. Cheile Turzii au luat nastere in procesul de epigeneza, conform caruia paraul Hasdate s-a adancit datorita eroziunii in masivul calcaros.
-    Mormantul lui Mihai Viteazul este o opera de arta sub forma unui obelisc creat de sculptorul Marius Butunoiu, confectionat din beton armat placat cu travertine de Ruschita. Acest obelisc are trei laturi care simbolizeaza cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul in 1601.
-    Statiua lui Avram Iancu a fost ridicata cu ocazia aniversarii de 150 de ani de la revolutia de la 1848 si are pe inscriptia soclului “Unicul dar al vietii mele este sa-mi vad natiunea fericita”.

Strandul Durgau Velea