Statiunea Balneoclimaterica Baile Govora:
Statiunea Balneara Baile Govora este situata la 21 km de Ramnicul Valcea, intr-o depresiune subcarpatica din nord-estul Olteniei, la altitudinea de 360-380 m. Regiunea este deluroasa, acoperita cu paduri de fag, stejar, brad si salcam. Statiunea balneoclimaterica a fost proiectata intr-un stil architectural specific inceputului secolului XX. Senzatia de unicitate a acestei zone este evidentiata de speciile exotice ale ardealului si de ecosistemul cu specii indigene de foioase.
Statiunea balneara Baile Govora este o statiune de interes national pentru Romania in care se poate gasi, asistenta medicala permanenta si mijloc de transport pentru situatii de urgenta, asistenta medicala de tip balnear, punct farmaceutic, dar si locuri de promenade, spatii comerciale, banca, schimb valutar, terenuri de joaca si sportive, sali de conferinte si un parc balnear de 15 ha.
Statiunea balneoclimaterica Baile Govora reuneste o gama larga de factori terapeutici, folositi in tratarea diferitelor tiprui de boli.
Tipurile de instalatii folosite pentru tratarea afectiunilor respiratorii pot if obtinute cu ultrasonoaerosoli, pulverizatii, inhalatii cu ape minerale, kinetoterapie si electroterapie. Pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor se folosesc bai cu ape minerale de diferite compozitii chimice, bai cu esente de brad, dusuri subacvatice, electroterapie si termoterapie.
Pentru afectiunile O.R.L se folosesc instalti cu ultrasonoaerosoli, pulverizanti, electroterapie si inhalatii cu ape minerale. Pentru afectiuni digestive si renale se foloseste crenoterapia, iar pentru afectiuni asociate se pot folosi tratamente cu electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie sau cura de teren.
Istoric Statiunea Baile Govora:
Doua personalitati mari ale Romaniei sunt strans legate de statiunea balneoclimaterica Baile Govora, I.C. Bratianu, fostul prim ministru al Romaniei si generalul dr.N. Popescu Zorileanu. Aceste doua mari personalitati au pus bazele statiunii pentru tratarea afectiunilor reumatismale si respiratorii.
Denumirea statiunii provine de la Manastirea Govora, situate in localitatea Govora din judetul Valcea. Apele minerale ale statiunii balneare Baile Govora au fost descoperite in vara anului 1876 in urma sapaturilor locale pentru apa.
Efectele terapeutice ale apelor gasite la Baile Govora au ajuns in atentia prim ministrului I.C.Bratianu care a solicitat generalului Zorileanu sa efectueze analiza apelor. Primele analize au fost facute de catre seful laboratorului de chimiei al Universitatii din Bucuresti, A.Bernard, care a constat un nivel ridicat de sare si iod in aceste ape. O reanaliza a apleor a fost facuta de catre ing. Anghel Saligny care a sugerat folosirea terapeutica a apei la tratarea soldatilor din frontal razboiului de independent.
In 1883, statul devine proprietarul apelor minerale din actuala statiunea balneoclimaterica Baile Govora, la initiative primului ministru I.C. Bratianu, prin intermediul unor schimburi funciare. Astfel incepe amenajarea viitoarei statiuni balneare.
Primele lucrari balneare au fost initiate de generalul dr.Zorileanu, proiectul fiind incredintat unui specialist francez cu renume mondial, Bochet. Statiunea si-a contiunat dezolvarea, urmand sa fie concesionata de catre stat societatii particulare Govora – Calimanesti. Primele constructii majore au inceput intre anii 1911-1914, cu constructia Hotelului Palace, Cazinoului si Pavilionului Central de Bai. Alti intreprinzatori particulari au inceput sa construiasca in perioada urmatoare vile si hoteluri.
Statiunea Balneoclimaterica Baile Govora a devenit faimoasa datorita cercetarilor medicale la care si-au adus o contributie valoroasa medici si savant important atat din Romania cat si din Europa. Pana in anul 1904, in Baile Govora au fost tratati psete 18.900 de pacienti din care 69% s-au vindecat, conform unor statistici ale generalului dr.Zorileanu.
Activitatea Bailor Govora a incetat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar subsolurile vilelor au fost folosite pentru adapostirea obiectelor de tezaur si alte bunuri de valoare care trebuiau ascunse in timpul ocupatiei.
Obiective Turistice Baile Govora:
- Manastirea Horezu este un exemplu rafinat al arhitecturii romanesti, construita in 1963de catre Constantin Brancoveanu si insclusa in 1995 in patrimonial UNESCO.
- Muntii Cozia, sunt o adevarata creatie spectaculoasa a naturii, situate la 20 de km de Ramnicu Valcea si care imbina relief montan superb cu diverse specii natural indigene.
- Muzeul Satului din Bujoreni, jud.Valcea iti ofera o priveliste detaliata a vietii populare a zonei Valcea.
- Muzeul Viei si Vinului din Dragasani, jud,Valcea documenteaza existenta vinurilor acestor zone.
- Manastirea Govora a fost construita de Vlad Dracul si Radu cel Mare in secolele XIV-XV.
- Manastirile gasite in zona Bailor Govora sunt: Manastirea Arnota, Manastirea Bistrita, Manastirea Cozia, Manastirea Dintr-un Lemn (construita din lemnul unui stejar urias in trunchiul careia s-a gasit o icoana a Maicii Domnului), Mastirea Frasinei, Manastirea Hirezi, Manstirea Saracinesti, Manstirea Turnu si Manastirea Surpatele.
- Schiturile din aceasta zona sunt: Schitul Izer, Schitul Ostrov, Schitul Jgheaburi, Schitul Pahomie, Schitul Papusa, Schitul Patrunsa si Schitul Troianu.